aniananieva

Учители, Интернет, обучение, философия на английски, гражданско образование, европейски проекти.

My Photo
Name:
Location: Sofia, Bulgaria

An English and Philosophy teacher, floating IT for the first time in her 30s; in love with anything new and challenging. :-)

7 May 2012

>Почина проф. Д-р Георги Лозанов, създателят на метода СУГЕСТОПЕДИЯ! Още една творческа личност, но от световен мащаб, си отиде през тази 2012 година, която ни потресе със загубата на толкова творци-легенди в българското изкуство. Д-р Лозанов беше не просто един от тях. Той беше и ще остане завинаги една легенда за интелектуална България, носена от уста на уста по целия свят сред учителите по езици, особено по английски език. Сугестопедията – това е единственият световно признат български принос в педагогиката. В Оксфорд има таблица, където Сугестопедията е включена като редовен метод на преподаване на английски език. Няма международен семинар на учители по езици, на който някой да не възкликне „О, България! Д-р Лозанов, Сугестопедия!” И винаги с особен респект. Защото той създаде уникална методика - много взискателна към учителя и силно щадяща ученика. Методика с огромна всеотдайност, нежност и грижа към учещия, която едновременно учи и лекува душата и тялото. Една от педагогиките на бъдещото общество. Делото на Д-р Лозанов не беше оценено по достойнство в България приживе. Явно не му беше дошло времето. Но, слава на Бог, за който той казваше просто: ”Аз не вярвам в Бог, аз ЗНАМ, че го има!” – през последните 3 години, с помощта на самоотвержената си асистентка и най-добра ученичка Ванина Бодурова, д-р Лозанов успя да обучи в България една добра школа от млади, надарени, можещи учители, които поеха огънчето на Сугестопедията и го пренесоха напред във времето. Това е и най-хубавият музей на д-р Георги Лозанов! Уважаеми д-р Лозанов, Благодаря Ви за всичко, което научих от Вас! Във Ваша памет днес се заричам никога да не повиша тон пред ученик, какъвто и да е той. Това беше ваш завет, такъв ще го запазя! RIP, скъпи д-р Лозанов! Почивайте в мир! Анна Ананиева, обучавана от д-р Лозанов

3 Comments:

Anonymous сугестопедия английски език said...

Страхотно е че създател на сугестопедията е българин. Имаме велики хора, които обаче не оценяваме когато е времето им.Благодаря за тази статия, радвам се че ни пишете и дано и за в бъдеще да го правите.Ние ще си спомняме за този велик човек.Лично аз съм за сугестопедичното образование. Това да научиш език само за сто часа е велико постижение и ми е странно, че толкова малко хора се записват да учат така.

27 Jun 2014, 09:13:00  
Anonymous сугестопедия английски said...

Едно от нещата, които ми направиха силно впечатление е , че в сугестопедията се обръща сериозно внимание на стимулирането и развитието на потенциалните възможности за усвояване на информация,използват се нужните резерви на човешката личност, които крие всеки човек. Тяхното разкриване спомага за многократно по-бързото и ефективно учене , а когато това се получи след това запомняме нещата доста по лесно и ги усвояваме завинаги, а не от днес за утре.

1 Aug 2014, 07:52:00  
Anonymous детска сугестопедия said...

Един велик ум лично за мен.Едва ли ние ще можем да измислим не само начин на учене но и цяла философия това как става.пял е да съчетае хем играта намалките деца хем и тяхното образование, и така всичко става доста по- лесно. Благодаря ви за статията, тъжно че вече не е сред нас, но с това,което е направил и постигнал ще се помни и споменава дълги години да не казвам и за винаги, тъй като ми се вижда страхотно обучение и в училищата.

17 Aug 2014, 11:53:00  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licenced under a Creative Commons Licence.