aniananieva

Учители, Интернет, обучение, философия на английски, гражданско образование, европейски проекти.

My Photo
Name:
Location: Sofia, Bulgaria

An English and Philosophy teacher, floating IT for the first time in her 30s; in love with anything new and challenging. :-)

15 Jan 2007

ХотПот в Бургас!





Ето че завърши и едно "турне" на Хот Патейтоус в страната - първият извънсофийски курс по ХотПот се проведе от 3 до 5 януари, посред ваканция, чак на морето, в чудесния Бургас.


По принцип всяко от местата, които съм посещавала по света - от Брюксел до Токио - винаги са оставяли най-ярките си впечатления у мен главно чрез хората, с които съм общувала. Така стана и този път - сдържаните, но добронамерени и напълно на разположение ръководители на СОУ "Йордан Йовков" в бургаския квартал Изгрев, учителката, завеждаща компютърния кабинет, която дойде от дома си насред отпуск, за да пусне в залата интернет, прекъснат от блажено почиващата, иначе на работа БТК, пъргавите и сръчни момичета от РПЦ-Бургас, любопитните, по нашенски леко резервирани, но готови на всичко, за да научат нещо ново УЧИТЕЛИ по философия от цяла Бургаска област - всички тези хора като цяло и всеки един поотделно моделираха "моят" бургаски човек - добросъвестен работник, жаден за новости, готов да приеме всяко предизвикателство, макар и винаги с едното наум - дали пак не ни лъжат нещо? ...

:-)

И специалните думи за специалния човек Емилия Радева - инспектор по философия към РИО на МОН в Бургас, сърцето и мозъкът на цялата операция, а и на доста други интересни неща, които се случват на бургаска територия, както разбрах от нейни колеги.

За учител с 12 години стаж в образователната система на МОН като мен е трудничко да повярва, че още може да се намерят сърцати чиновници в таз структура, но за мое удоволствие и жив късмет се оказа тъкмо така. Старателно изпипваща всеки детайл от програмата - от моето персонално посрещане на бургаска земя, през бдението над техническото обезпечаване на залата, до създаването на първи е-майл за учителка от областта - зер да не се излага групата от Бургас с хора без и-мейли! (сякаш в софийската нямаше ;-)) - всичко мина през ръцете и сърчицето й тези три дни...

Дай Боже още малко подобни хора в това наше образование! Не са толкова трудни за идентифициране - по делата им ще ги познаете, г-н министър!
Това - като говорим за оценките на хората от нашата сфера.
Лирическо отклонение:

Ужасявам се като си помисля и за предстоящите министерски оценки на учителската работа - вече чухме критериите - съответствие на РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО от септември месец на нанесеното в МАТЕРИАЛНАТА КНИГА през годината, отразяване на закъсненията още в първите минути на часа... и това е май. Никой не спомена и дума за някакво същностно оценяване на резултатите на учителя - а те са в това колко знаят децата му, как се държат и как мислят като хора и граждани.
Това става с различни методи - все трудни, наистина - анкети сред ученици и родители, за да се установи удовлетворението от нивото на преподаване на всеки учител. Или с външно творческо оценяване на постигнатото по предмета - например с есе по философия или по английски език... Ама то си е трудно да се оценява есе, нали? Вярно, къде по-лесна и ясна е статистиката - съответства разпределението - добър учител; не съответства - лош учител! Да, но педагогиката е тънка наука и иска финес при оценяването. Навсякъде по света е трудна учителската оценка. Но не е невъзможна. И се правят открити уроци за пред родители.
А така, както са го започнали у нас най-добри учители ще излезнат най-добре преписващите разпределението си. Просто перфектно!
И докога това лицемерие, господа от МОН!?
И за чия сметка е то?
На българските ученици отново!
НЕ Е ЛИ МАЛКО НАЦИОНАЛНО БЕЗОТГОВОРНО ТАКОВА
"ПРОВЕРЯВАНЕ"?!
-----------------
Искам сега тук да добавя един елемент от лекцията, който ми убягна, а си струва да се знае - за информация на всички бургаски колеги от курса -


КАК ДА СИ ВЪРЖЕМ СТРАНИЧКИТЕ на ХотПот -

Можете да си свързвате няколко „странички" в един Картоф. Там, където пише "Next exercise URL" вписвате интернет името на Картофчето, което искте да се яви като следваща страница. Съответно трябва да „тикнете" Include "Next exercise button", а ако страницата вече не е първа – и долу прозорчето Include "Back" button. На картофчето, което е последна страница – този бутон също трябва да е „тикнат", но първият - Include "Next exercise" button - трябва да е чист.
Толкоз засега, чакам с вълнение първите резултати от ХотПот.
Накрая, но не по важност -
Замислен е Национален проект за създаване на
ИНТЕРНЕТ УЧЕБНИ ПОМАГАЛА ПО ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ
с помощта на ХотПот
от български учители. Молете се да успее и по-бързо, че ми се плаче като гледам накъде сме спрямо европейския свят...
А имаме толкоз много да му дадем!
Само трябва да заговорим на общ език. Например - английски!
;-)
Снимка горе-Евгени Динев http://seen.evgenidinev.com/


1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Здравейте, госпожо Ананиева!Електронният Ви адрес функциониращ ли е, защото ми е много нужно да установя контакт с Вас по повод провеждане на курс "ХотПот" (както го наричате).
С уважение и с надежда за връзка: Росенка - rossenka@abv.bg

13 Sept 2007, 21:24:00  

Post a Comment

<< Home

Creative Commons License
This work is licenced under a Creative Commons Licence.